De innovatieve renovatie golf in de Europese Unie
De Europese Unie heeft in 2021 ambitieuze doelstellingen vastgesteld om de broeikasgasemissies tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 1990, met het uiteindelijke doel om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Hoewel we in 2019 al een indrukwekkende daling van 24% ten opzichte van 1990 hebben bereikt (4% boven de gestelde doelen), zijn de prognoses voor 2030 minder optimistisch, met slechts een verwachte netto reductie van 41%.
De EU heeft 'The European Green Deal' geïntroduceerd om de groene transitie naar 2050 te realiseren, met als centrale doelstelling het bereiken van netto nul uitstoot van broeikasgassen. De bouwsector, met zijn materiaal- en arbeidsintensieve karakter, was in 2019 verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen, 50% van het energieverbruik, 1/3 van het waterverbruik en 50% van de materiaalstromen. Het heroverwegen van traditionele bouwprocessen is cruciaal als we ons doel in 2050 willen bereiken.
De renovatie van zowel publieke als private gebouwen speelt een essentiële rol in het terugdringen van uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie in de bouwsector, en draagt zo bij aan het continentale doel.
Nog opvallender is het feit dat meer dan 220 miljoen gebouwen vóór 2001 zijn gebouwd, wat maar liefst 85% van de gebouwen in de EU vertegenwoordigt. Verbluffend genoeg zullen 85 tot 95% van deze gebouwen in 2050 nog steeds bestaan.
Gezien de grote impact van de bouwsector en het feit dat renovatie een cruciaal onderdeel zal zijn om ons doel te bereiken, ligt de uitdaging in de bouwsector in deze vragen: hoe gaan we al deze gebouwen energetisch renoveren, met zo minimaal mogelijke uitstoot en vervuiling, op zo’n kort mogelijke termijn, zonder in te boeten op de leefkwaliteit?
SAM voor Duurzame Renovatie
Bij Bao Living hebben we de oplossing: onze Slimme Aanpasbare Module (SAM). Met SAM kunnen we energetische renovaties van EU-gebouwen ondersteunen op een innovatieve manier. We integreren warmtepompen en convectoren efficiënt in onze ontwerpen, waardoor we een verwarmingsinstallatie met minimaal energieverbruik op lage temperaturen realiseren. Bovendien kan SAM worden uitgerust met een vraaggestuurd ventilatiesysteem D met warmteterugwinning, waardoor warmteverlies wordt verminderd en de binnenluchtkwaliteit wordt geoptimaliseerd.
SAM en circulariteit
Circulariteit biedt een verdere oplossing om emissies en vervuiling te minimaliseren. Door met minder materialen dezelfde behoeften te vervullen, realiseren we CO2-winsten in ontginning, productie, transport en afvalverwerking. Hergebruik van materialen en gebouwen speelt hierbij een cruciale rol, omdat we minder nieuwe grondstoffen en materialen nodig hebben. Het sluiten van de kringloop van grondstoffen en materialen vermindert de totale CO2-uitstoot.
SAM biedt een oplossing die aan al deze eisen voldoet. Dankzij strategische positionering en gepatenteerde plinten technologie kunnen we alle technieken in opbouw verbergen, waardoor slijpen in chape en muren overbodig wordt en er minder afval op de bouwplaats achterblijft. Dit bevordert de levensduurverlenging van gebouwstructuren, een cruciale stap om de klimaatimpact te minimaliseren.
Bovendien is SAM bijna volledig circulair, SAM is namelijk 98% demontabel. Dit betekent dat aan het einde van de levensduur of bij herbestemming deze volledig gedemonteerd kan worden, waarbij materialen specifiek kunnen worden hergebruikt of correct kunnen worden gerecycled.
Het modulaire ontwerp van SAM maakt naadloze integratie mogelijk rond bestaande steunelementen, waardoor aanpassingen aan bestaande gebouwen tot een minimum worden beperkt zonder onnodige sloopwerkzaamheden.
Dankzij het modulaire ontwerp van SAM kan het eenvoudig rond bestaande steunelementen worden geplaatst, waardoor aanpassingen aan bestaande gebouwen tot een minimum worden beperkt en onnodige breekwerk worden voorkomen.
Door een unit in te richten met SAM, wordt er ook bespaard op het gebruik van gyproc of betonnen binnenmuren, onze kastenwanden vormen namelijk de scheiding tussen keuken, badkamer en slaapkamer. Dit resulteert in minder materiaal- en grondstoffengebruik, wat de vervuiling drastisch vermindert. Tussenwanden worden dus omgetoverd in opbergruimte.
Prefabricage
Hoe kunnen we dit allemaal bereiken op zo’n kort mogelijke termijn om de doelstellingen in 2050 te halen? Met SAM streven we naar maximale prefabricage. We monteren alle corpus-structuren van het schrijnwerk in de fabriek, evenals de elektrische borden en kabelbomen, en zoveel mogelijk HVAC-componenten.
SAM wordt geleverd in handige 60x60cm onderdelen, waardoor transport en installatie gemakkelijk zijn zonder ingrijpende gevelelementen te wijzigen. Dit resulteert in een razendsnelle installatie ter plaatse, waarbij we in slechts 3 dagen van een casco appartement naar een volledig ingerichte woning gaan, inclusief alle technische voorzieningen. Zie hier voor meer informatie.
Een Duurzame Toekomst Realiseren met SAM
Bouwen met SAM leidt tot een CO2-reductie tot wel 5,5 ton. Bovendien planten we bomen bij elk project om de installatie volledig CO2-neutraal te maken. Op deze manier dragen we bij aan de Europese Green Deal en bieden we een mogelijkheid om de efficiëntie in de bouwsector te verbeteren, emissies te verminderen en duurzame bouwpraktijken in Europa te bevorderen. Met SAM zijn we op weg naar een groenere en duurzamere toekomst voor de bouwsector.
Referenties